A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

5 gyakori hiba, amit egy hallókészüléket viselő elkövet

Egy új hallókészülék viselését meg kell szokni, különösen az elején. Az új készülékkel egy tanulási folyamat veszi kezdetét melynek célja, hogy maga mögött hagyhassa a csendet és újra élvezhesse a hangokat. Ebben a kezdeti időszakban a hallókészüléket viselők olyan hibákat követnek el, melyeket némi odafigyeléssel elkerülhetnének. Azért, hogy hallókészüléke hosszú ideig társa lehessen a mindennapok során fordítson kellő figyelmet rá és kerülje el a következő 5 hibát.
5 gyakori hiba, amit egy hallókészüléket viselő elkövet

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: kb. 5 perc

5 malőr, amit érdemes elkerülni hallókészülékesként

  1. Ne landoljon végleg a fiókba készüléke!

Új hallókészülék viselése esetén idő kell ahhoz, hogy megszokja azt a számtalan hangingert, ami Önt éri a mindennapok során. A hirtelen jött sok új hang elsőre igen fárasztó tud lenni, ez természetes folyamat. Ugyanakkor ne feledje, minél többet használja a hallókészülékét, annál gyorsabban megszokja az új hangokat. Amennyiben elfárad érdemes levennie a hallókészüléket, hogy pihenjen a füle. 

Törekedjen arra, hogy az első héten legalább napi 4 órán át hordja az új készülékét! Ajánlott fokozatosan növelni a hallókészülék használatának időtartamát, hogy könnyebben megszokhassa az eszközt. Kövesse hallásszakértője tanácsát, és hallgasson a teste visszajelzéseire is!

Az első időszak nehéz lehet, de tartson ki, mert egyre könnyebb lesz! Ne essen kísértésbe, hogy egész napra a fiókba tegye a készüléket, ha kitart egyre inkább megkönnyíti a mindennapjait az eszköz. Amennyiben úgy érzi, hogy készüléke beállításai nem megfelelőek, mindenképp menjen vissza abba a hallásvizsgálóba, ahol az eszközt vásárolta. Ott a készülék állításával sokat segíthetnek Önnek abban, hogy megoldódjon a problémája.

  1. Ne fürödjön a készülékkel!

Annak ellenére, hogy a modern hallókészülékek cseppállóak, nem ajánlott a készülékkel a fülében zuhanyozni, fürödni vagy úszni.

A nedvesség és az összetett elektronika sohasem voltak jó barátok, ezért a legjobb, ha tusolás előtt leveszi készülékét, hogy meghosszabbítsa hallókészüléke élettartamát. Sőt, jobb a fürdőszobán kívül hagyni az eszközt, hogy elkerülje a párás környezet által okozott nedvességkárosodást.

  1. Ne hagyja annyiban, ha kényelmetlennek érzi a készüléket!

Gyakori hiba, hogy egy negatív élmény után a friss hallókészülék tulajdonosok lemondanak a hallókészülék viseléséről. Ha nem kényelmes a hallókészüléke, akkor ne hagyja annyiban, foglalkozzon a kellemetlen érzés okával, mert lehet, hogy csak egy egyszerűen elvégezhető igazítás szükséges.

A jól illeszkedő hallókészülék nem okozhat hosszan tartó kényelmetlenséget, bőrirritációt, viszketést vagy nyomó érzést. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjen időpontot hallásgondozójához, hogy segítséget kapjon.

  1. Egyeztessen audiológusával!

Ne hagyja ki az audiológusával egyeztetett kontroll időpontokat. Meghatározott időközönként (általában évente vagy kétévente) szükséges egy kontroll vizsgálat, ahol a hallásspecialistával átbeszélheti eddigi hallókészülékes tapasztalatait esetleges problémáit. Ez a közös munka elengedhetetlen ahhoz, hogy hallása a nap minden percében tökéletes legyen.

  1. Fokozatosság

Ne ugorjon rögtön a mélyvízbe! Új hallókészüléket viselők számára a lehető legjobb, ha ismerős helyzetekben és emberekkel kezdik el újra felfedezni a hangok csodálatos világát. Ne ugorjon bele rögtön a nyüzsgő társasági életben, fokozatosan szoktassa hozzá magát és agyát az új hangokhoz.

Miközben lépésről lépésre alkalmazkodik hallókészülékéhez, közben az agyát is edzi, hogy újra hozzászokjon a hangokhoz. Az átállás hónapokig is eltarthat, ezért kulcsfontosságú a fokozatosság. Ne cselekedjen elhamarkodottan, hagyjon saját magának is időt, míg hozzászokik a hallókészülékéhez.

Amennyiben bármilyen problémát tapasztal a készülékével kapcsolatban keresse fel audiológusát. Néha a megoldás egyszerűbb, mint gondolná.