A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

4 tévhit a hallássérültekről

A halláskárosodással kapcsolatban számos hiedelem él az emberekben. Ezek általában téves információkon alapuló tévhitek. Éppen ezért itt az ideje, hogy tisztázzunk minden fontosabb tévhitet, mely a hallássérültekről kering.
4 tévhit a hallássérültekről

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező
  1. Ha kiabálva, hangosan beszél a hallássérülttel, akkor jobban megérti a beszédet - TÉVHIT

A hangerő növelése nem jelent igazi megoldást. Ugyanis van az a pont, ahol ez már csak torzítja a hangminőséget és nem segíti a beszédértést. Emellett a kiabálás és a túlzott artikuláció rontja a beszéd természetes ritmusát, és megnehezítik a szájról olvasást. A hangerő folyamatos emelés helyett törekedjen inkább arra, hogy egyértelműen kommunikáljon.

Előadótermekben például hallássérült hallgatók kérhetik, hogy egy olyan mikrofon kerüljön az előadóra vagy elé, mely a hangokat közvetlenül a hallókészülékbe továbbítja. Ez elősegíti a hangtisztaságot és a beszédértést. Ön is szeretné tisztán hallani az előadásokat és a beszélgetéseket? Akkor szerezzen be egy mikrofont, aminek a használatával a hangokat közvetlenül a hallókészülékében fogja hallani --> Soundgate mikrofon

  1. Mindenki, aki hallássérült szájról olvas vagy jelnyelvet használ - TÉVHIT

A halláscsökkenés típusa sokféle lehet az enyhétől az egészen súlyos halláskárosodásig. Éppen ezért nem minden hallássérült kommunikál azonos módon.

A kommunikáció számos tényezőtől függ:

  • veleszületett hallássérült vagy sem,
  • a halláskárosodás oldaliságától, mértékétől,
  • használ-e az illető hallókészüléket vagy cochleáris implantátumot,
  • a rehabilitáció szintjétől.

A hallássérült emberek többsége nem használja a jelnyelvet, de ez fontos azok számára, akiknek kommunikációja ettől függ. Többnyire a süketnémák alkalmazzák a jelbeszédet, akik már születésükkor sem érzékelték a hangokat és emiatt nem tudták megtanulni a beszédet.

  1. Halláscsökkenést szégyelni kell. - NEM KELL!

Ez a feltételezés legalább részben megmagyarázza, hogy sok hallássérült ember miért nem használ hallókészüléket. Ahogyan a szemüveg elfogadottá vált látássérülés esetén, ugyanígy egyre elfogadottabbak a mai hallókészülékek. Ezeknek nemcsak a technikai tudása nő folyamatosan, de a kinézetük is egyre modernebb.

  1. A hallássérült emberek csak hallássérültekkel barátkoznak – TÉVHIT

A halláskárosodás nem tesz különbséget, bárkit érinthet. Időskori halláscsökkenés esetén a hallássérült ugyanúgy családjával és meglévő barátaival szeretne időt tölteni, mint állapotváltozása előtt.

Észrevette, hogy ismerőse vagy rokona visszahúzódó lett halláscsökkenése miatt? Ne hagyja, hogy elszigetelődjön és magányos legyen. Segítsen neki és bátorítsa arra, hogy keressen fel olyan szakembereket, akik megoldást találhatnak hallásproblémájára.