A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A hallásérültekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

A halláskárosodással kapcsolatban számos tévhit él az emberekben. Ezek általában téves információkon alapulnak. Így itt az ideje, hogy tisztázzunk minden fontosabb tévhitet, mely a hallási nehézségekkel élőket érinti.
A hallásérültekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Íme a 4 leggyakoribb tévhit a hallássérültekkel kapcsolatban:

  1. Halláskárosodás csak az idős embereknél jelentkezhet.

Az emberek a hallásvesztés gondolatát gyakran társítják az idősebb korosztályhoz. Ennek oka, hogy sokan azt feltételezik, hogy a hallás nehézségei csak az öregedési folyamat következményeként jelennek meg. Azonban az a gondolat, hogy a halláskárosodás csak a nagyszüleinket érintheti, tévhit. A hallás romlása az élet korábbi szakaszában is megjelenhet. A hallásvesztés kialakulásának számos oka lehet, így például öröklött hajlam és különböző betegségek is okozhatják. Ugyanakkor a hangos zene, egy intenzív fülgyulladás, de még egy zajos munkahely is - bármely életkorban - károsíthatja a fület oly mértékben, hogy az maradandó hallásromlást eredményezzen.

  1. Ha növeli a beszéd hangerejét, akkor a hallássérült könnyebben megérti azt, amit mond neki.

Aki először beszél hallássérülttel, az sokszor elköveti azt a hibát, hogy elkezd hangosabban beszélni azért, hogy jobban hallja őt beszélgetőpartnere. Azonban ez nem a legjobb módja a kommunikációnak. A hangerő növelése nem mindig nyújt megoldást, mivel van egy pont, amelytől fogva a hangerő már torzítja a hang minőségét. A kiabálás és a túlzott artikuláció sokkal nehezebbé teszi a szájról olvasást annak, aki hallásproblémával küzd.

Mit tehet a hangerő növelése helyett azért, hogy megkönnyítse a beszélgetést hallássérült rokonával, ismerősével? Fogadja meg azt a 13 tanácsot, melyet korábbi cikkünkben gyűjtöttünk össze! Ismerje meg ezeket a tippeket, kattintson ide --> 13 tipp azért, hogy megkönnyítse a hallássérült családtagjával való kommunikációt

  1. A hallókészülék visszaadja a normális hallást.

Egy hallókészülék sosem fogja úgy visszaadni a hallást, mint ahogyan a fülével korábban hallott. A hallókészülék felerősíti a hangokat, de a különböző hangok tisztasága – különösen zajos környezetben – már nagyban függ az adott személy hallásállapotától, és az adott készülék technológiájának fejlettségétől.

A hallókészüléket időbe telik megszokni, így türelmesnek kell lennie. A legnagyobb segítség az lehet az ön számára, ha szakember közreműködésével, egyéni igényeire szabva állítják be a készüléket. Egy jól beállított hallókészülék életminőségbeli változást eredményez, így megéri időt és energiát szánni a helyes konfiguráció megtalálására.

  1. A hallássérültek nem vezetnek autót.

A hallási problémával küzdők számára jó néhány dolog nehézséget okoz, azonban az autóvezetés nincs ezek között. Ők is ugyan úgy vezethetnek autót, mint az ép hallók. Részükről a vezetés során nagyobb körültekintésre és figyelemre van szükség, de ezen túl semmilyen problémát nem okoz számukra a forgalomba való részvétel.

Hallássérültként ön is vezet, de le fog járni a jogosítványa és szeretné meghosszabbítani? Akkor korábbi cikkünk a segítségére lehet. --> Hallássérültként lejár a jogosítványa? – Így hosszabbíthatja meg!