A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

4 tévhit a fülzúgással kapcsolatban

Történt már önnel olyan, hogy fülzúgás nehezítette meg a mindennapjait, de úgy volt vele, hogy “A fülzúgással semmit nem lehet tenni, meg kell tanulnom vele együtt élni.”? Ha igen, akkor ellent kell mondanunk Önnek, hiszen nem kell együtt élni ezzel a problémával! Ez a gondolat is csak egy tévhit, mely a fülcsengésről kering sokakban.
4 tévhit a fülzúgással kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Sokan élnek tinnitussal csak azért, mert olyan állításokat vélnek valósnak, melyek teljesen megalapozatlanok. Ön is közéjük tartozik?
Ne hagyja, hogy a tévhitek megakadályozzák Önt abban, hogy mielőbb a gyógyulás útjára lépjen. Azért, hogy örökre leszámolhasson ezekkel az alaptalan gondolatokkal, összegyűjtöttük a 4 leggyakoribb tévhitet, mely a fülzúgásról kering az emberek fejében – így lehet, hogy az Önében is.

1. tévhit: a fülzúgás betegség

A fülcsengés önmagában nem betegség, hanem egy tünet, mely olyan érzetet kelt a fülben, mintha hallanánk valamit annak ellenére, hogy semmilyen hang nincs jelen. Ezek a fantomhangok az alábbi módon jelenhetnek meg:

  • Csengés
  • Zümmögés
  • Morajlás
  • Kattogás
  • Sziszegés

A tinnitus kialakulása mögött számos alapbetegség megléte húzódhat. A hangos zaj, az idegrendszer károsodása, az érrendszeri betegségek, a stressz, a hormonális panaszok vagy a traumás agykárosodás csak néhány példa azokra az egészséggel kapcsolatos problémákra, amelyek hozzájárulhatnak a fülzúgás kialakulásához. Noha nincs minden esetben tökéletesen működő gyógymód a fülzúgás kezelésére, mégis számtalan olyan módszer létezik, mellyel csökkenthető a mindennapokat megnehezítő fülcsengés.

A fülzúgás az esetek egy részében akár teljesen megszüntethető feltéve, hogy sikerül jól feltárni az okokat és megtalálni a legjobb kezelést a problémára.

2. tévhit: csak a hallássérülteknek van fülzúgása

Valóban igaz, hogy sok halláskárosodásban szenvedőt érint a fülzúgás problémája, ugyanakkor nem igaz, hogy csak a hallásvesztéssel élők szenvednek tinnitustól. Átmeneti fülcsengést például egy hangosabb koncert vagy egy robbanás is okozhat. Éppen ezért, még ha úgy is érzi, hogy nincs gond a hallásával érdemes évente ellenőriztetnie azt, hiszen így időben szakszerű ellátást kaphat, aminek köszönhetően megelőzheti a súlyos hallásvesztés kialakulását. Úgy érzi, hogy itt az ideje újra felmérni hallása aktuális állapotát? Látogasson el országszerte megtalálható audiológiánk egyikébe. Audiológiánk elérhetőségéről a hallásvizsgáló keresőnk segítségével tájékozódhat --> Hallásvizsgáló kereső

3. tévhit: nem alakul ki fülzúgás, ha nem hallgat hangos zenét

A fülzúgás kialakulásának egyik vezető oka valóban a hangos zenehallgatás. Ugyanakkor, ha egész életében kerüli a hangos zajokat az sem biztosíték arra, hogy nem lesz tinnitusa. A fülcsengésnek rengeteg oka lehet, így például:

  • magas vérnyomás,
  • keringési zavarok,
  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • anyagcsere betegségek (pajzsmirigy működésének zavarai, cukorbetegség, inzulinrezisztencia),
  • az életkor előre haladtával járó halláscsökkenés,
  • bizonyos gyógyszerek mellékhatása,
  • felső légúti fertőzés,
  • fület érintő fertőzések,
  • egészségtelen és mozgásszegény életmód,
  • stressz.

Hallását érdemes védenie füldugó használatával, hiszen így elkerülheti a nem kívánt fülzúgást. Még nincs füldugója, de szeretne beszerezni egyet? Válogasson webáruházunk kínálatából most --> Füldugók

4. tévhit: A hallókészülékek nem segítenek a fülzúgás kezelésében

A mai modern technológiának köszönhetően Önnek már nem kell választani a halláscsökkenés és a tinnitus kezelése között, hiszen egyszerre mindkettő megoldott. A legújabb hallókészülékek úgynevezett tinnitus kezelő programmal ellátottak. A tinnitus kezelő program és a hallókészülék együttes működésével megtanulhatja figyelmen kívül hagyni a fülzúgás okozta hangokat.

Szeretné megismerni hallókészülékeinket közelebbről? Kattintson ide --> Hallókészülékek