A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

3 hallókészülék probléma és megoldásuk

A hallókészülék egy összetett szerkezet, mely precízen és pontosan teszi nap mint nap a dolgát. Az életminőség javulását garantáló apró eszköz évekig képes magas szinten szolgálni a mindennapjait, ha megfelelő figyelmet fordít rá.
3 hallókészülék probléma és megoldásuk

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: 10 perc

Ugyanakkor – igyekezete ellenére - időnként felmerülhetnek olyan problémák a hallókészülékkel kapcsolatban, melyek az eszköz viselésével vagy működésével függenek össze.

Ilyenkor nem kell megijednie és rögtön a szervízbe rohannia. Ha nem a megszokott módon működik a hallókészüléke, akkor van néhány trükk, melyet bevethet azért, hogy újra hallhassa a hallókészülék segítségével a külvilágot.

 

 Ismerje meg most a 3 leggyakoribb hallókészülék problémát és megoldásukat.

 

  1. A hallókészülék nem működik

Nem kell rögtön megijednie, ha hirtelen elhalkul a hallókészüléke, hiszen ennek számtalan oka lehet. Vegye sorra a következő lépéseket azért, hogy az eszköz újra megfelelően működhessen:

  • Cserélje ki az elemet – a hallókészülék nem megfelelő működésének egyik fő oka lehet, hogy alacsonyan van az elem élettartama vagy teljesen lemerült. Így, ha készüléke nem kapcsol be, érdemes azzal kezdenie, hogy kicseréli az elemet.

Amennyiben van digitális elemtesztere, akkor egy új elem behelyezése előtt érdemes tesztelnie a bent lévő elem feszültségét, így biztosan tudhatja, hogy az elem lemerült. Ha még nincs digitális elemtesztere, akkor itt tudja beszerezni --> Digitális elemteszter 

  • Az elem cseréje után érdemes megnéznie, hogy a mikrofon nyílását nem tömíti-e el fülzsír – A hallókészülék működésének a megszűnése a vevőcső eltömődése miatt is kialakulhat. Ugyanis idővel a fülzsír felhalmozódhat a vevőcsőben és elállhatja a hang terjedésének az útját. Azonban az eszköz rendszeres karbantartásával elkerülheti ezt a problémát. Még nincs hallókészülék tisztító eszköze? Bővítse az otthoni készletét a webáruházunkban található darabokkal --> Hallókészülék tisztító és karbantartó eszközök 
  • Győződjön meg róla, hogy a hallókészüléke be van kapcsolva – sok hallókészülék, akkor kapcsol be, amikor bezárja az elemtartó fedelét. Így érdemes ezt az apróságot is ellenőriznie.
  • Nézze meg, hogy a hangerőszabályozó gomb nem lett-e eltekerve

 

Ha kicserélte hallókészülékének elemét, és jól megtisztította az eszközt, de még mindig nem működik megfelelően, akkor sérült vagy hibás lehet a készülék. Ebben az esetben forduljon hallásszakértőjéhez, hogy szakszerű segítséget kapjon. Hallásvizsgáló kereső

  1. Nem hall olyan jól a hallókészülékkel, mint régen

Hallókészüléket visel mégis úgy érzi, hogy nem hall olyan jól az eszközzel, mint a kezdetekor? Ennek oka, hallása állapotának a változása lehet. Ugyanis annak ellenére, hogy hallókészüléket visel hallása folyamatosan változik. Éppen ezért, készülék viselőként is érdemes rendszeresen kontroll hallásvizsgálatra járnia. A vizsgálatoknak köszönhetően a hallásgondozó szakember mellett Ön is folyamatosan képet kaphat hallása aktuális állapotáról.

Ha úgy érzi, hogy itt az ideje annak, hogy újra ellenőriztesse hallását, akkor ne várjon tovább, jelentkezzen ingyenes hallásvizsgálatunkra most! Ingyenes a fájdalommentes hallásvizsgálatunkra ide kattintva tud jelentkezni --> Jelentkezem a hallásvizsgálatra

 

  1. Sípol a hallókészülék

Számos dolog állhat a hallókészülék sípolása mögött. Leggyakoribb oka a hang visszaverődése a fülbe, a felgyülemlett fülzsír miatt. Szerencsére a fülzsír eltávolításával a probléma azonnal megszűnik. Így elég, hogy ha kellő figyelmet fordít arra, hogy az illesztékei mindig tiszták és átjárhatóak legyenek. Ezzel elkerülhető a sípolás.

A készülék sípolhat továbbá illeszkedési probléma miatt, ami rágásnál, beszédnél vagy fejmozgásnál is felléphet.

Ha a súlyában jelentős változás történt, akkor előfordulhat, hogy a hallókészülék illesztéke már nem illeszkedik megfelelően. Ebben az esetben mindenképp keresse fel hallásgondozó szakemberét, hiszen új illesztékre van szüksége.

 

Ha a fenti tippeket kipróbálta, de mégsem működik a hallókészüléke, akkor mindenképp kérjen segítséget kollégáinktól, akik országszerte megtalálható audiológiáinkon várják Önt. Az Önhöz legközelebbi audiológiánkról a hallásvizsgáló keresőnk segítségével tájékozódhat. --> Hallásvizsgáló kereső