A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

3 egyszerű tipp, ami hallássérültként megkönnyíti a televízió nézést

Önnel is előfordult már, hogy a családjával televíziót nézett és arra lett figyelmes, hogy a többiek a hangerő miatt panaszkodnak? Szinte már ordított a tévé, mert Ön nem hallotta jól? A hangerő emelése nem mindig a legjobb megoldás.
3 egyszerű tipp, ami hallássérültként megkönnyíti a televízió nézést

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A koronavírus járvány miatt a televíziózás manapság második aranykorát éli. A vírus terjedése mellett a hidegebb napok beköszönte is arra ösztönöz, hogy leüljünk a televízió elé és megnézzünk egy jó filmet. 

Hallássérültként azonban a TV nézés során is akadályokba ütközhet. Jellemző, hogy a hallásproblémával küzdők nem értik megfelelően a műsorban elhangzottakat és emiatt folyamatosan emelik a hangerőt. Amellett, hogy ez másokat is zavarhat, a TV hangját is zavarosabbá teheti. Ez akkor fordulhat elő, ha például a beszédhang nem különül el megfelelően a zenétől és egyéb hanghatásoktól.

Hallássérültként éli a mindennapjait vagy épp ismerőse küzd hallásproblémával? Szeretne megoldást találni a televíziózás közben felmerülő nehézségekre? Akkor most mutatunk 3 tippet arra, hogy hogyan élvezheti felhőtlenül a TV nyújtotta örömöket.

  • Használjon zárt feliratokat! – Ha halláscsökkenése megnehezíti a párbeszédek és a cselekmények követését, akkor érdemes feliratokat alkalmaznia. A zárt felirat egy olyan, film vagy videó alatt megjelenő szöveg, amely magába foglalja a párbeszédet és azoknak az egyéb hangoknak a leírását, amit a halláscsökkenéssel élő nem hall. Például „közeledő lépések”, „telefoncsörgés” stb.

 

  • Viseljen hallókészüléket! - A tévénézés még élvezetesebbé válhat akkor, ha a nézett műsorban vagy filmben a párbeszédek, a hanghatások és a zenék is tisztán és megfelelő hangerővel hallhatóak. A hallássérült emberek számára a hallókészülék javítja a TV-ben folytatott párbeszéd megértését. A legtöbb modern hallókészülék programozható és számtalan beállítást biztosít viselője számára. Ezek a készülékek rendelkeznek hangerőszabályzó gombbal vagy távirányítóval, amiknek a segítségével megváltoztatható a hangerő szintje a hallássérült igényeinek megfelelően. Amennyiben Ön hallókészülék viselő, egyeztessen audiológusával, hogy melyik program segíti a tévénézést.

 

  • Amennyiben van hallókészüléke, próbálja ki a TV adaptert! – Ezt az eszközt a televízióhoz lehet csatlakoztatni. Ahhoz, hogy TV-adapter megfelelően működjön, szükséges az úgynevezett SoundGate eszközt is használnia. A két tárgy közös munkájának köszönhetően a közvetített hangokat a hallókészülékén keresztül közvetlenül a fülében hallhatja. A fent említett eszközök együttes használatával a hallássérült saját magának tudja szabályozni a hangerő szintjét - egyéni ízlése szerint - a családtagoktól függetlenül.

A tévéadapter kényelmesebbé és élvezhetőbbé teszi a tévénézést. Használatával kiváló minőségű, digitális sztereó hangzással, közvetlenül a hallókészülékben hallhatja a filmet, közvetítő adó nélkül. Az eszköz telepítése és párosítása gyors és egyszerű. A legtöbb adapter okostévével is működik. 

Próbálja ki Ön is ezeket a lehetőségeket és tegye élvezetesebbé, jobban hallhatóvá és kényelmesebbé a televíziózást.

Ismerje meg közelebbről a fent említett eszközöket, kattintson ide --> Kiegészítő eszközök televízió nézéshez