FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

13 tipp azért, hogy megkönnyítse a hallássérült családtagjával való kommunikációt

Akár hétköznapi beszélgetésről, akár családi összejövetelről van szó, érdemes nagyobb figyelmet fordítania hallássérült szerettére.
13 tipp azért, hogy megkönnyítse a hallássérült családtagjával való kommunikációt

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Hallásproblémával élő családtagja teljes hallását nem nyeri vissza pusztán attól, hogy hallókészüléket visel. Számtalan körülmény befolyásolhatja azt, hogy mennyire tudja felvenni a beszélgetés fonalát, vagy hogy mennyire fogja jól érezni magát. Éppen ezért nagy szerep hárul Önre is, hogy csökkent hallásképességű rokona is jól érezze magát és bátran beszélgessen az ünnepi asztalnál.

Mit tehet azért, hogy gördülékenyebbé és eredményesebbé tegye a kommunikációt? Fogadja meg a következő 13 tanácsot, amivel segítheti és megkönnyítheti a hallássérülttel való társalgást.

13 tanács, ami megkönnyíti a beszélgetést hallássérült rokonával, ismerősével

  • A helyiség, ahol beszélgetnek, legyen jól megvilágított.
  • Törekedjen arra, hogy szemben álljon a hallássérülttel.
  • Érdemes odafigyelnie arra, hogy ne a másik szobából próbáljon meg kommunikálni a másikkal. Hiszen, ha társalgás közben nem látjuk a másikat, akkor nehezebben értjük meg az elmondottakat. Ez ép hallás esetén is így van.
  • Beszéljen lassan, egyértelműen, de természetesen. Ne kiabáljon és ne mozgassa túlzottan a száját. A kiabálás ugyanis torzítja a beszéd hangját és megnehezítheti a beszéd szájról történő leolvasását.
  • Győződjön meg arról, hogy a beszélgető partnere figyel Önre. Kerülje a túl gyors beszédet, vagy a többszörösen összetett mondatok használatát.
  • Beszéljen lassan. Tartson szünetet a mondatok vagy kifejezések között. A mondatok között várjon egy kicsit és bizonyosodjon meg róla, hogy az illető megértette a mondanivalóját.
  • Beszélgetés közben ne tegye a kezét az arca elé. Ne feledje, ha társalgás alatt eszik vagy rágózik, akkor beszélgetőpartnere nehezebben értheti meg Önt. A szakáll és a bajusz is zavarhatja a szájról olvasást.
  • Ha a hallássérült jobban hall az egyik fülére, mint a másikra, akkor érdemes a jobban halló fülhöz közelebb helyezkedni a beszélgetés során.
  • Minimalizálja a háttérzajokat. A legtöbb halláskárosult ember nehezebben érti meg a beszédet, ha háttérzaj van.
  • Ha a hallássérültnek nehézsége akad egy-egy kifejezés vagy szó megértésében, akkor próbálja meg más szavakkal megfogalmazni a mondanivalóját, ahelyett, hogy ismétli az eredeti szavakat.
  • Kerülje a hirtelen témaváltást.
  • Érdemes odafigyelnie arra, hogy a hallásproblémával küzdők gyorsabban elfáradnak egy-egy beszélgetés során. Ennek az az oka, hogy intenzívebben kell koncentrálniuk arra, hogy megértsék az elmondottakat.
  • Ha konkrét információt - például időt, helyet vagy telefonszámot – mond el a hallássérültnek, akkor ismételje meg többször is azt. Ugyanis sok szám és szó egyformán hangzik. Amennyiben nem érti meg a hallássérült, amit mondunk, írjuk le egy papírra.

A hallássérültek kommunikációját segíti a szakszerűen beállított hallókészülék viselete. 

Ahogy láthatja, Ön is sokat tehet azért, hogy hallássérült rokona aktívan bekapcsolódjon a családi beszélgetésekbe. Az ünnepi időszakban is figyeljen oda szeretteire, forduljon feléjük türelemmel és alkalmazza a fent említett tippeket!