A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

12 tanács, aminek a betartásával megkönnyítheti a kommunikációt hallássérült ismerősével

A kommunikáció nemcsak a hallássérülteknek jelent kihívást, hanem azoknak is, akik megfelelő módon szeretnének társalogni hallási nehézségekkel küzdő ismerősükkel vagy rokonukkal.
12 tanács, aminek a betartásával megkönnyítheti a kommunikációt hallássérült ismerősével

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A hétköznapi beszélgetések során ép hallóként érdemes nagyobb figyelmet fordítania hallássérült szerettére. Ugyanis egy társalgás során számtalan körülmény befolyásolhatja azt, hogy hallási nehézségekkel küzdő ismerőse mennyire tudja felvenni a beszélgetés fonalát. Ha egy hallássérült emberrel szeretne közölni valamit, akkor egy kis odafigyeléssel és türelemmel sokat tehet azért, hogy jobban megértsék a mondanivalóját.

Mit tehet azért, hogy gördülékenyebbé és eredményesebbé tegye a hallássérült rokonával vagy ismerősével történő kommunikációt?

Ismerje meg 12 tanácsunkat, aminek a betartásával hatékonyan kommunikálhat hallássérült ismerőseivel.

  1. Ha egy hallókészüléket viselő személlyel beszél érdemes szemből megszólítania és a szemébe nézve felhívnia magára a figyelmet. Ha ez véletlenül nem sikerül, akkor érintse meg beszélgetőpartnere vállát, hogy mindenképp észrevegye, hogy hozzá szól.
  2. Álljon szembe a hallássérült emberrel. Érdemes a megszokottnál egy kicsit messzebb állnia, hiszen így beszélgetőpartnere nem csak az arcát látja, hanem a testbeszédét is. Azért, hogy a hallássérült könnyebben tudjon a szájáról olvasni legalább 1,5 méteres távolságra álljon tőle.

  3. Az arca ne legyen árnyékban, hiszen ez megnehezíti a hallássérült szájról olvasását.
  4. Beszéljen világosan, lassan, egyértelműen, de természetesen, kiabálás vagy túlzó szájmozgások nélkül. A kiabálás torzítja a beszéd hangját, és megnehezítheti a beszéd olvasását.

  5. Használjon rövidebb, egyszerűbb mondatokat és kerülje az idegen szavakat vagy rövidítéseket! A beszéd tempója legyen kicsit lassabb és tartson valamivel nagyobb szüneteket a mondatok között.
  6. Kerülje a hirtelen témaváltást. Ha megváltoztatja a témát, mindig jelezzen hallássérült partnerének, hogy miről fog beszélni. Ha többen beszélgetnek együtt akkor ismételje meg a kérdéseket vagy a legfontosabb tényeket, mielőtt folytatnák a társalgást.

  7. Ha nem sikerül megértetnie magát, használjon tollat és papírt vagy okostelefont és írásban folytassák a kommunikációt. Ha ezt a kommunikációs megoldást választják, akkor adjon időd hallássérült partnerének arra, hogy elolvassa az írást. Csak azután folytassa a beszédet, miután partnere újra Önre néz.
  8. Ha többen vesznek részt a társalgásban, akkor mindig figyeljenek oda arra, hogy ne vágjanak egymás szavába és egymás után beszéljenek.

  9. Legyen türelmes! Ha úgy látja, hogy beszélgetőpartnere valamit nem ért, akkor ismételje meg többször a mondanivalóját vagy próbálja meg máshogy kifejezni magát, ahelyett, hogy folyamatosan ugyan azokat a szavakat ismételné.
  10. Ne beszéljen másik szobából. Ép hallóként is kihívást jelenthet megérteni a beszédet egy másik szobából nemhogy hallássérültként. Ha beszélgetőtársa nem látja Önt, akkor azzal elveszi tőle a szájról olvasás lehetőségét.

  11. Beszélgetés közben a kezét ne tegye a szája vagy az arca elé és ha lehet, ne egyen, rágózzon vagy dohányozzon, hiszen így a beszéde nehezebben lesz megérthető. Mindezek mellett azt is érdemes figyelembe vennie, hogy a szakáll és a bajusz megzavarhatja a hallássérültek beszédolvasási képességét.
  12. Ha konkrét információkat - például időt, helyet vagy telefonszámot - mond el a hallási nehézségekkel küzdő partnerének, akkor kérje meg, hogy ismételje meg a részleteket. Így biztos lehet benne, hogy társa megfelelően értette az információt. Ez azért is fontos, mert sok szám és szó egyformán hangzik, amiből félreértés lehet.

A hallássérültekkel való beszélgetések során tartsa szem előtt a fent említett tanácsokat. Ennek köszönhetően Ön is sokat tehet azért, hogy hallássérült rokonát vagy ismerősét úgy vonja be a mindennapi beszélgetésekbe, hogy ők is élvezzék azt.