Hallókészülék ár

Hogyan juthat hallókészülékhez? Mennyibe kerül egy készülék? Támogatja a NEAK a hallókészülékek viselését? Milyen vizsgálatokon kell részt venni? Weboldalunkon mindezekre megtalálja a választ!

A hallókészülék gyógyászati segédeszköznek minősül, melyre 6 évenként társadalombiztosítási támogatás vehető igénybe, ami általában 70% (lehet fix összegű is, de általában 70%). A hallókészüléket gyártó és forgalmazó cégek a társadalombiztosítással támogatott hallókészülékeket a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, volt OEP) által meghatározott – szabott – áron adhatják. Van olyan hallókészülék, melyhez az NEAK nem nyújt támogatást, ezek a teljes árú készülékek, melynél kihordási idő nincs. A próbahordás a készülék teljes árának kiegyenlítésével kezdődik.

Amennyiben hallássérült gyermek vagy felnőtt közgyógyászati igazolvánnyal rendelkezik, akkor a támogatás akár 100% a hallókészülékre.

Amennyiben hallókészülékre van szüksége, Ön választ az orvos és az audiológus asszisztens által adott ismeretek alapján.

Amikor sikerül kiválasztania a megfelelő készüléket, a TB támogatott készülékekre a törvény kötelezően 15 napos (naptári nap) próbahordást ír elő. Ragaszkodjon a próbahordás pontos időtartamához!

A társadalombiztosítási támogatás 6 évre (72 hónap) szól készülékenként, ez a kihordási idő. Abban az esetben, ha csak az egyik fülre adható készülék, a támogatás is egy oldalra vehető igénybe.

Benyújthat méltányossági kérelmet a társadalombiztosító felé a készülék ellátásban felmerülő kérdésekkel kapcsoaltban. Ezekről a lehetőségekről audiológusa készséggel tájékoztatja.