Hallásproblémák gyermekkorban

A hallásvizsgálat gyerekkorban minden életkor esetében más. Születéstől fogva szükség van a megfelelő hallásvizsgálatokra, hogy esetleges problémákat azonnal orvosolni lehessen. Az örökletes hajlam miatt kialakuló hallásprobléma mellett felléphet olyan betegség is, ami halláscsökkenést okozhat. Fontos szem előtt tartani, hogy mindig van megoldás, amelyet szakorvosok segítségével azonnal meg lehet oldani.

Gyermek hallásvizsgála életkor szerint

A játék audiometria a kicsiknél és a kisiskolásoknál is bevált vizsgálati módszer.
Kisgyermek korban a vizsgálatokat illetően közösen (a szülő és a szakember) döntse el mi a jobb a gyermeknek. Amennyiben a szülő jelenléte megnyugtatja a gyermeket nyugodtan hagyjuk, hogy együtt legyenek a vizsgálat alatt. Amikor önállóbb a gyermek, lehet hogy, ő maga mondja, "majd én egyedül", akkor ez esetben lehet egyedül is a vizsgálat alatt. Ez mindig kommunikáció és együttműködés kérdése, fontos a bizalom kialakítása. Időigényes, de megéri. Van olyan megfelelni vágyó kis páciens, aki alig várja, hogy egyedül mutassa meg mit tud és maga kéri, hogy csukjuk be az ajtót. Amikor az édesanya ölében ül a gyermek, a szülő semmiféle módon ne jelezze a gyermeknek, mikor kell hallania.

A hallásvizsgálat 6-7 éves gyerekeknél, hacsak nincs egyéb magatartásbeli eltérés, olyan módon lehet vizsgálni, mint a felnőtteket. Fél év alatt rengeteget fejlődik a gyermek értelme, koncentráló képessége, értelme.

Újszülöttkori hallásszűrés, hallásproblémák

Újszülöttkori hallásszűrés, hallásproblémák

A halláspanaszokat, siketséget okozó gének ismerete, a családi anamnézis előre vetítheti, hogy a gyermek halláskárosodással, vagy siketen születhet.

Az újszülött korban a kötelező objektív hallásszűrés megtörténik születés után pár napon belül még a kórházban, így amennyiben a baba halláscsökkenéssel vagy siketen született, elkezdhető annak kezelése.

1-3 éves kor között jellemző hallásproblémák

1-3 éves kor között jellemző hallásproblémák

A kisgyermekek fül-orr-gégészeti, anatómiai sajátosságai miatt az orrjáratok és a fülkürt szűk. Mivel orrukat általában még ilyen idős gyermekek nem tudják megfelelően kifújni, ezért a váladék nem tud kiürülni. Orrszívóval, orrcseppel, fül-orr-gégészeten való váladék leszívással, illetve egy része fül infralámpás melegítésével megoldható.

Ekkor a fülkürtben és az orrjáratokban levő légnyomás nem egyenlítődik ki, a fül eldugul, ami kellemetlen érzést, valamint halláspanaszt, fülkürthurutot, középfülgyulladást okozhat. A fülkürthurutnál a dobhártya fizikális vizsgálata és az impedancia vizsgálat mutatja ki a problémát. Középfülgyulladásnál a középfülben keletkezett váladék a dobhártya képen jól látható.

Amennyiben a szülő a náthás gyermekénél a fenti panaszokat tapasztalja, keresse fel fül-orr-gégész szakorvosát és az általa javasolt terápiát alkalmazza.

Hallásvizsgálat gyerekkorban - 3-6 éves kor között – óvodáskor

Hallásvizsgálat gyerekkorban - 3-6 éves kor között – óvodáskor

A játék audiometria révén mérhető a kisgyermek hallása, a kondicionálás 3-4 éves kor körül alkalmazható.
Amennyiben a szülő és a gyermek együttműködő, általában elvégezhető a szabad hangteres vizsgálat. 5-6 éves kortól tiszta hang küszöbvizsgálat végezhető.
Az impedancia vizsgálatot pedig kisgyermek kortól végezhetjük.

Ebben a korban fontos, hogy a gyermekek megtanulják kifújni az orrunkat, főleg náthás időszakban. Ez sokat segít abban, hogy ne alakuljon ki fülbetegség (fülkürthurut, középfülgyulladás).

A kisebb korban az elhanyagolt fülkürthurut és középfülgyulladás a későbbiekben fokozatosan romló halláscsökkenést okozhat.

Gyermekkorban halláspanaszt és elhúzódó megfázást, gyakori fülkürthurutot és középfülgyulladást okozhat a megnagyobbodott orrmandula. Ennek megoldása minden esetben fül-orr-gégész szakorvossal való megbeszélés alapján történik.
Kisiskolás korban a fenti problémák rendeződnek. Nátha és megfázás esetén azonban a gondos orrfújás, orrcsepp használata nagyon fontos.

A gyermekkorban jelentkező halláscsökkenés tünetei

  • Késleltetett beszédfejlődés, beszédhibák, melyek nem változnak.
  • Hangos beszédre reagál a gyermek.
  • Iskola tanulmányok hanyatlása.
  • Beszédmegértési zavarok.
  • Magatartási problémák: figyelmetlenség, érdeklődés hiány, visszahúzódóvá válik a gyermek.

Ilyen esetekben hallásprobléma állhat a panaszok hátterében. A megoldásokat, kezelést minden esetben beszélje meg fül-orr-gégész, audiológus szakorvossal.

Kérje audiológus szakembereink segítségét. Jelentkezzen néhány perc alatt ingyenes hallásvizsgálatra vagy keresse meg az Önhöz legközelebb eső audiológiánkat:

Hallávizsgálatra jelentkezés űrlaphallásvizsgáló kereső

Hallásvesztés, hallókészülék tapasztalatok

Nincs egyedül

Felmérések szerint a lakosság közel 10%-ának van kisebb vagy nagyobb mértékű halláscsökkenése. Tapasztalta már, hogy hallása már nem az igazi? De mégsem mer lépni vagy segítséget kérni? A problémával nincs egyedül, olvassa el mások tapasztalatait.

Tovább
Kommunikáció hallássérültekkel

Kommunikáció hallássérültekkel

A halláscsökkenéssel élő emberek számára ugyanannyira fontos, hogy részesei lehessenek a közösségnek, ugyanúgy, mint halló társaik. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a hallássérült egyén környezetében élők (család, barátok, ismerősök) is részt vegyenek abban, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társasági életbe.

Tovább
Fülzúgás (tinnitus)

Fülzúgás (tinnitus)

Kellemetlen fülzúgás, amely zavarja mindennapi életvitelét? Számos oka lehet a tinnitusnak, amit érdemes időben kideríteni hallásának megőrzése érdekében. Szakembereink segítenek megtalálni személyre szabott, egyéni megoldást.

Tovább
Hallásvizsgálat

Hallásvizsgálat

Ha úgy érezzük valamilyen probléma lépett fel hallásunkkal kapcsolatban érdemes hallásszűrésre menni, ahol több vizsgálatot is elvégeznek a szakemberek, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapja az ügyfél.

Tovább
Hírek, érdekességek a hallásról

Hírek, érdekességek a hallásról

A hallás alapvető tevékenységek az ember életében. Számos lenyűgöző tény, adat és információ van az ember és állatvilág hallásáról, érzékszerveiről. Ezeket gyűjtöttük össze ebben a menüpontban.

Tovább