A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Gyakori kérdések a hallókészülékekről

Melyik hallókészüléket válasszam?

A hallókészülék kiválasztása minden esetben audiológus szakember segítségével történik. A döntéshez a következő szempontokat veszik figyelembe:

  • a halláscsökkenés mértéke, fajtája és kórtörténete;
  • a fül állapota, jellegzetességei;
  • az Ön igényei, életmódja, hallási környezete;
  • az Ön kézügyessége, érzékszervi képességei és számos egyéb tényező.

 

Bárhol vehetek hallókészüléket?

A megfelelő hallókészüléket csak szakember segítségével, alapos kivizsgálás után szabad kiválasztani. A bolhapiacon kínált vagy postán rendelt készülékek csupán erősítők, melyek nem segítik a jobb hallást, sőt tovább ronthatják a hallásállapotot. Cégünknél mérnökeink kifejezetten a hazai igényeket és a magyar beszéd sajátosságait figyelembe véve alakítják ki és fejlesztik tovább a hallókészülékeket.

Kapható hallókészülék TB támogatással?

Igen, a hallókészülék gyógyászati segédeszköznek minősül, ezért igénybe vehető TB támogatással (Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával) minden érvényes TB kártyával rendelkező magyar állampolgár számára, akinél fül-orr-gégész vagy audiológus szakorvos megállapította a halláscsökkenés tényét. Ilyen esetben a hallókészülék fix áras (minden hallásvizsgálóban azonos áron érhető el) 70%-os TB támogatás mellett, vagyis az igénybevevő a hallókészülék árának 30%-át fizeti oldalanként. Ekkor a hallókészüléket vényre írják fel, tehát a támogatást jelen hatályos jogszabály szerint 6 évenként lehet igénybe venni. Természetesen, ha Ön csak az egyik fülére kapott hallókészüléket, akkor amennyiben indokolttá válik, a másik fülére is tud hallókészüléket vásárolni TB támogatással - amennyiben azon a fülön még nincs hallókészülék- , kihordási időn belül.

Lehetőség van TB támogatás nélkül, szakember által javasolt hallókészüléket vásárolni, ebben az esetben a 6 év (kihordási idő) lejárta előtt is. Azonban ekkor a teljes árat a vevő fizeti ki. Vannak nem finanszírozott hallókészülékek is, ahol a TB támogatás nem vehető igénybe.

Milyen mértékű halláscsökkenés esetén vehető igénybe a TB támogatás?

A szakorvos a hallókészüléket indokolt esetben, vényre írja fel - a halláscsökkenés mértéke alapján a kisfokú halláscsökkenéstől egészen a súlyosfokú halláscsökkenésig elérhetőek hallókészülékek.

Kipróbálhatom a kiválasztott hallókészüléket?

Igen, 15 napig hazaviheti és kötelezettség-mentesen kipróbálhatja a TB által támogatott hallókészülékeket. Ebben a bő 2 hétben Ön gyakorolhatja a készülék kezelését, valamint megnézheti, hogy a hallókészülék programjai közül melyek hasznosak leginkább például telefonálás, beszélgetés esetén, vagy éppen utcai zajban.

Használhatom más hallókészülékét?

Nem, és soha ne hagyja, hogy más használja az Ön hallókészülékét. A hallókészüléket minden esetben az adott személy hallásának megfelelően állították be, így más számára akár maradandó halláskárosodást is okozhat.

Mi a különbség a garancia és a kihordási idő között?

A hallókészülék típustól függően 1 vagy 2 év teljes körű garanciát vállal cégünk az általunk forgalmazott hallásjavító készülékekre. A kihordási idő pedig az az időtartam, amelyre NEAK (volt OEP) támogatás igényelhető hallókészülék vásárlásához a hatályos jogszabályok szerint. Ez jelenleg hallókészülékek esetén 6 év, azaz 6 évente kaphat támogatást új készülék vásárlásához.

Egy hallókészülék elem mennyi ideig elegendő?

A hallókészülék elemek élettartama függ a hallókészülék típusától, a használt programoktól, a hangkörnyezettől és a napi használat időtartalmától. Átlagban egy elemnek 5-12 napos az élettartama.

Mennyi ideig tudom használni a hallókészülék elemet?

A hallókészülék elemek élettartama függ a hallókészülék típusától, a használt programoktól, a hangkörnyezettől és a napi használat időtartamától. Átlagban egy elemnek 5-12 napos az élettartama. További részleteket az elemek típusai és cseréje menüpontban találhat. A hallókészülék elemet tilos hűtőben tárolni.

Mi a különbség a hallókészülék és a halláserősítő között? Miért veszélyes a halláserősítő?

A hallókészülék kiválasztása fül-orr-gégész, audiológus orvos, audiológus asszisztens és a hallásakusztikus kollégák közreműködésével történik. A hallókészülékek mérnöki munkával kifejlesztett elektronikával rendelkeznek. A hallókészülék a fülről vett lenyomat alapján készül, így pontos, a fülben jól illeszkedő hallókészülék "ház", illetve illeszték készíthető. A hallókészülék számítógéppel beállítható a hallásnak, beszédértésnek, kellemetlenségi küszöbnek, objektív vizsgálatoknak és az egyén szokásainak megfelelően, ezután van lehetőség próbahordásra, majd ezután újraállításra. Ezzel szemben a halláserősítő nem egyénre szabottan készül, így nem illeszkedik pontosan, általában 3 féle gumi illesztékkel vásárolható és nincs mód a hallás és az egyéni szokások figyelembe vételére. Egészségügyi intézményekben nem kaphatók, csak telefonon vagy interneten rendelhetők, így kipróbálásra sincs lehetőség. A halláserősítő minden hangot egyforma mértékben erősíti, zajos körülmények között zavaró lehet és a hallást is ronthatja, így használata veszélyt rejt magában.

Mit jelent a beszédjel feldolgozás?

A hallókészülék ezen funkciója segítséget nyújt a beszédértés megkönnyítésében.

Milyen gyakran érdemes tisztítani a hallókészülékemet?

A rendszeres tisztítás elengedhetetlen a hallókészülék megfelelő működéséhez, ezért ajánlott akár napi többszöri alkalommal is megtisztítani a hallókészüléket és tartozékait. A tisztítási lehetőségekről a hallókészülék tisztítás menüpontban olvashat részletesebben.

Mire való a programváltó gomb?

Egyes hallókészülékek rendelkezhetnek programváltó gombbal, melynek segítségével különböző élethelyzetekhez beállított programok között váltogathat, hasonlóan a televízió távirányítójához. Például lehetősége van a programok között váltogatni attól függően, hogy utcai környezethez vagy televíziózáshoz használja hallókészülékét.

Milyen gyakran kell illesztéket cserélni?

A kényelmes és zavartalan viselet érdekében érdemes a hallókészülék illesztéket évente-, az illeszték csövet félévente lecserélni. A megfelelően végzett tisztítás jelentősen növelheti a készülék élettartamát.

Miért sípol a hallókészülékem?

A sípolás több okból kifolyólag is fennállhat: leggyakoribb ok a hang visszaverődés a fülben felgyülemlett fülzsír következtében. Hallókészülék viselés esetén, ha a kezünket a fülünk elé tesszük, akkor teljesen természetes, hogy gerjedés okozta sípolást hallunk, vegyük el a kezünket és a hang megszűnik. A készülék továbbá sípolhat illeszkedési probléma esetén, mely tapasztalható rágás, beszéd vagy akár fejmozgatás közben. Okozhatja továbbá a készülék műszaki meghibásodása is. A hallókészülékhez kapott használati útmutató segítséget nyújthat önnek a probléma kezelésében. Amennyiben a sípolás változatlanul fennáll, forduljon audiológus szakembereinkhez.

Mennyi garancia jár a hallókészülékre?

A garancia ideje változó lehet, mely rendeltetésszerű használat mellett, hallókészülék típustól függően 1, 2, vagy 3 év.

Mivel tisztítható a hallókészülék?

Fül mögötti- és a hallójárati készülék vízzel vagy alkohollal nem tisztítható, azonban fertőtlenítő kendővel áttörölhető. Érdemes az illesztéket is napi szinten megtiszítani, mivel a hallókészülék élettartama ezáltal jelentősen megnövelhető.

Vehetek-e más számára is hallókészüléket?

Minden hallókészülék egyénre szabottan, a viselő hallásgörbéje alapján készül. A hallókészülék kiválasztása során meghatározó a szakorvos javaslata, a fülforma, illetve az egyéni igények . A hallásvizsgálat elvégzéséhez minden esetben személyes részvétel szükséges.

Érdemes interneten keresztül "hallókészüléket" - ami valójában csak egy halláserősítő - vásárolni?

Nem javasolt, mert a hallókészülék egyénre szabott, a hallásgörbe, fülforma és egyéni igények alapján, szakorvosi javaslatra készül.

Mire használható a hallókészülékhez kapott távirányító?

Vezeték nélküli kapcsolat érhető el a hallókészülékkel, például mobiltelefonálásnál a telefon hangját közvetlenül a fülében hallja. Kérjük, a részletekről érdeklődjön hallásvizsgálóinkban.

Mi az a televízió adapter?

Segítségével egyenesen hallókészülékében hallja a televízió hangját. Audiológusaink és szakembereink segítenek az adapter használatával kapcsolatban.

Milyen időközönként érdemes beállítani a hallókészüléket?

Készülék választásakor többszöri beállítás is szükséges lehet. Ha hosszabb ideje viseli készülékét, akkor, ha beszédértésében vagy hallásában, ha változást érez, kérjük keresse fel audiológusát.

Vízálló a hallókészülék, érheti víz?

A készülék nem vízálló, ezért kérjük zuhanyozás közben, vízben, szaunában vagy egyéb párás helyeken ne használja.

Benne hagyhatom a fülemben éjszakára a hallókészüléket?

Nem javasolt éjszaka is viselnie a készüléket, mert fennállhat a veszélye, hogy bepárásodik vagy megnyomhatja hallójáratát.

 

Biztosítanak-e szerviz szolgáltatást hallókészülékemhez?

A készülék viselési ideje alatt teljeskörű szervizt garantálunk önnek. Szerviz központunk munkanapokon várja budapesten, amely a szondi utca 98/a szám alatt található.

Miért javasolt kétoldali hallókészüléket vennem?

A hangokat két irányból halljuk, a hallópályák tulajdonságai alapján a beszédértés és a hallás kétoldali hallókészülékkel hozható egyensúlyba. Amennyiben a kéodlali hallás azonos, mindkét fülre javasolt a hallókészülék.

Kapható a hallókészülék tb támogatással?

Igen, a hallókészülék gyógyászati segédeszköznek minősül és tb támogatással (országos egészségbiztosítási pénztár finanszírozásával) vehető igénybe minden érvényes jogviszonnyal - tehát érvényes tb kártyával - rendelkező magyar állampolgár számára, akinek a fül-orr-gégész vagy audiológus szakorvos állapította meg a halláscsökkenés tényét. Ilyen esetben a hallókészülék fix áras, tehát minden hallásvizsgálóban azonos áron érhető el 70%-os tb támogatás mellett. Ebben az esetben az igénybevevő a hallókészülék árának 30%-át fizeti oldalanként, vagyis fülenként.
Ilyen esetben a hallókészüléket vényre írják fel. A támogatást jelen hatályos jogszabály szerint 6 évenként lehet igénybe venni. Természetesen, ha ön csak az egyik fülére kapott hallókészüléket, akkor a másik fülére kihordási időn belül lehet hallókészüléket vásárolni tb támogatással, amennyiben ez indokolt. Tb támogatás nélkül is lehet szakember által javasolt hallókészüléket vásárolni, ebben az esetben ún. Kihordási időn belül is, vagyis a 6 év lejárta előtt. Ilyenkor recept nélkül a termék teljes árát a vevő fizeti ki. Vannak nem finanszírozott hallókészülékek is, ebben az esetben nem vehető igénybe tb támogatás.

Milyen mértékű halláscsökkenés esetén vehető igénybe a tb támogatás?

A halláscsökkenésnek olyan mértékűnek kell lennie, amely indokolja, hogy a szakorvos a hallókészüléket vényre írja fel. Enyhefokú halláscsökkenéstől a súlyos fokú halláscsökkenésig az NEAK (volt OEP) által is meghatározott mértékűnek kell lennie.

Kérjük, adja meg a szükséges adatokat, és mi időpontegyeztetés céljából hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező