A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Gyakori kérdések a hallásról

Fájdalmas valamelyik hallásvizsgálat?

A csendes kamrában végzett hallásvizsgálat és a hozzá kapcsolódó középfül vizsgálatok fájdalommentesek. A vizsgálatokat kellemes környezetben végzi az audiológus szakasszisztens vagy szakorvos.

Ki az audiológus?

Egészségügyi szakember, aki a fül betegségeinek ismeretében megítéli a hallásvizsgálatok elvégzésének lehetőségét, illetve azokat végrehajtja. Megtekinti a külső fület, hallójáratot és a dobhártyát és felismeri az ép viszonyoktól való eltérést, rögzíti a fülstátuszt és a hallásvizsgálatok eredményeit. Kommunikál a hallássérült beteggel és hozzátartozójával, felméri a páciens fizikai és pszichikai állapotát, szükségleteit, igényeit és mérlegeli a hallókészülék kiválasztást és illesztést befolyásoló tényezőket. Tájékoztatást ad a hallás rehabilitáció lehetőségeiről.

Mi az audiogram?

Az audiogram szó szerinti jelentése hallásküszöb görbe. A hallás állapotát különböző hangmagasságokban (Hz) és hangerősségeknél (dB), koordináta rendszerben ábrázoló diagram. Az audiogram Ön vagy gyermeke hallásának vizuális térképe. Egy jellemző audiogram a leghalkabb hangot mutatja, amely még hallható adott hangmagasságok (frekvenciák) esetén. A leghalkabb hang, amelyet az illető képes meghallani, az a hallásküszöb. Egy minta audiogram megtekintéséhez kattintson ide.