A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Gyakori kérdések a hallásjavító implantátumokról

Mi a különbség a hallókészülék és a cochleáris implantátum között?

A legfőbb különbség, hogy amíg az implantátumot műtéti eljárással ültetik be a bőr alá, addig a hallókészülék bármikor eltávolítható, illetve visszailleszthető a fül mögé, avagy a hallójáratba. A másik fontos különbség, hogy a hallókészülék felerősíti a hangot egy olyan szintre, amelyet a hallássérült beteg már hall, a cochleáris implantátumok viszont megkerülik a fül károsodott részeit, és közvetlenül ingerlik a hallóideget.

A súlyos vagy nagyon súlyos halláskárosodásban szenvedő felnőttek a cochleáris implantátumok segítségével visszaszerezhetnek egy olyan érzékelő képességet, amely megbízhatóan használható kommunikációra és a hallók világában való részvételre. A cochleáris implantátumok segíthetnek hallás képessége nélkül született gyermekeknek, hogy a hallók világában nőjenek fel, és aktívan részt vegyenek benne. Ezen kívül a hallókészülékekkel ellentétben a cochlearis implantátumok használatának megtanulása egy olyan folyamat, amely szélesebb körű rehabilitációt igényel.

Túl fiatal a gyermekem ahhoz, hogy cochleáris implantátumot kapjon?

Vizsgálatok igazolják, hogy gyermekeknél a korán elvégzett implantáció külön előnyt jelent a beszédfejlődés és nyelvi fejlődés szempontjából. Ezeknél a kisgyermekeknél a kornak megfelelő beszédfejlődés és nyelvi fejlődés megfelelő hallási rehabilitáció hatására gyorsabban kialakul. Az, hogy a beültetést milyen életkorban végezzük el, függ a pácienstől, az orvos javaslatától és a helyi gyakorlattól. A beültetés már 1 éves kor előtt elvégezhető. További információért forduljon orvosához, a helyi cochleáris implantációs központhoz, vagy fül-orr-gégész szakorvoshoz.

 70 éves elmúltam, nem vagyok túl idős egy cochleáris implantátumhoz?

Nincsenek életkori megszorítások arra vonatkozóan, hogy mikor kapjon valaki cochleáris implantátumot. Az „új fülek” használatának megtanulása egy folyamat. Minden jelöltnél és minden életkorban fontos, hogy hajlandó legyen részt venni egy rehabilitációs programban, hogy kifejlessze a hallási képességét.

Mennyi ideig tart egy implantációs műtét?

Egy átlagos implantációs műtét 1–3 órás. A páciensek általában már a következő nap felkelhetnek az ágyból. A kórházban töltött időszak egy és több nap között változhat, a helyi gyakorlattól függően.

Mennyire biztonságos a cochleáris implantátum műtét?

A cochleáris implantációs műtét kockázata hasonló más, fülön végzett sebészi beavatkozások kockázatához. A lehetséges kockázatokkal kapcsolatban javasoljuk, hogy a betegek forduljanak egészségügyi szakemberhez. A MED-EL cochleáris implantátumok kis mérete révén az implantátum minimálisan invazív (vágással járó) műtéttel ültethető be.

Képes lesz-e a gyermekem aktív életet élni és sportolni cochleáris implantátummal?

Igen, a cochleáris implantátumot viselő gyermekek is közel normális életet élhetnek néhány megszorítással. Bár a fül-orr-gégész a legalkalmasabb arra, hogy egyéni javaslatot tegyen, általában azt javasoljuk, hogy viseljen bukósisakot olyan helyzetekben, ahol ajánlott a bukósisak használata. Fontos, hogy védje az implantátum területét a fejet érő ütéstől. Vízi sport előtt, vagy ha műanyag pályán játszik olyan eszközzel, amely nagyfokú statikus elektromosságot hozhat létre, a külső készüléket le kell venni.

Miből készülnek a cochleáris implantátumok?

A PULSAR nagyon erős kerámiából, míg a SONATA tartós titánból készül. Mindkét anyag teljesen biokompatibilis, és ugyanazt az I100 elektronikát használja. Mivel a két implantátum csupán a burkolat anyagában és méretében különbözik, általában a sebész dönti el, melyik MED-EL implantátumot használja.

Elmehetek röntgen, CT vagy MR vizsgálatra, ha implantátumom van?

A MED-EL cochleáris implantátum viselői elmehetnek röntgen vagy CT vizsgálatra.

A MED-EL cochleáris implantátumokkal a világon egyedülállóan 3 Tesla erősségű mágneses mezőben is jó minőségű képfelbontás érhető el, igazoltan nem rendelkeznek ismert kockázattal (a belső mágnes sebészi eltávolítása nélkül végezhető a vizsgálat). Az MR vizsgálattal kapcsolatos részletes körülményeket illetően további tanácsért lépjen kapcsolatba a cégünkkel.