Fülzúgás

Kellemetlen fülzúgás, amely zavarja mindennapi életvitelét? Számos oka lehet a tinnitusnak, amit érdemes időben kideríteni hallásának megőrzése érdekében. Szakembereink segítenek megtalálni személyre szabott, egyéni megoldást.

Mi a fülzúgás?

Sok ember észlelt már élete során kisebb-nagyobb fülzúgást (tinnitus), mely egyénenként változó erősségű és más típusú lehet. A jelenség lehet csengés, búgás, berregés, morajlás, zúgás, sziszegés, kopogás, dobogás, sistergés, fütyülés, ciripelés, zümmögés.

A tinnitus elnevezés a latin tinnire szóból származik, mely csengést jelent.

Általában szubjektív érzés, bizonyos esetekben azonban az orvos számára fonendoszkóppal is hallható.

A fülzúgás (tinnitus) olyan hallásélmény, amely nem emberen kívüli hangforrásból ered.

A zaj hangereje is széles tartományú.

A lakosság 3-5 %-át érinti és az esetek 50-60%-ban halláscsökkenés is lehet a háttérben.

A szubjektív fülzúgás nem betegség, hanem tünet, melynek hátterében azonban többféle betegség állhat. Ezért azokban az esetekben, amikor az életvitelt befolyásolja a fülzúgás, javasolt a szakorvosi kivizsgálás. Például, ha éjjel felébred és a csendben hallja a fülzúgást, ráfigyel, nem tud aludni, pihenni, ez is életvitelt befolyásoló tényező lehet.

Tinnitus (fülzúgás) okai lehetnek:

 • fülbetegségek, sérülések,
 • zajhatás,
 • anyagcsere betegségek,
 • stressz
 • keringési zavarok,
 • gyógyszer mellékhatás,
 • vegyszerhatás,
 • élvezeti szerek,
 • fertőzések,
 • mozgásszervi elváltozások,
 • hormonális zavarok,
 • fogászati panaszok,
 • daganat,
 • hematológiai problémák.

A fülzúgást (tinnitus) gyakran más tünetek is kísérik:

 • hallás- és kommunikációs zavar,
 • alvászavar,
 • koncentrációképesség zavara,
 • félelmek,
 • fokozódó fáradtság,
 • ingerlékenység,
 • fejfájás,
 • egyensúlyzavar.

Teendők fülzúgás (tinnitus) észlelésekor:

Az életvitelt nem befolyásoló, alkalmankénti enyhe, csendes körülmények között, pár másodpercig tartó fülzúgás esetén, mindig legyen halk zajforrás a közelében. Figyelmét próbálja elterelni a fülzúgásról. Abban az esetben, ha ez eredménnyel jár, nincs szakorvosi teendő.

Amennyiben állandósult, az életminőséget befolyásoló fülzúgást tapasztal, forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz, audiológushoz. Abban az esetben, ha fülzsír okozza a fülzúgását, eltávolításával a panasza megszűnik. További kivizsgálást az orvos javasolja - protokoll alapján -, mellyel megállapítható a fülzúgás oka.

Fontos az egyén reagálása a fülcsengésére, fülzúgására. Bármilyen minőségű fülzúgás esetén a lazítás, a figyelem elterelése kedvező irányba befolyásolhatja a zúgást. A „negatív” megélés esetén a fülzúgását súlyosabbnak érezheti.

A fülzúgáshoz, ha halláscsökkenés is társul, mindenképpen keressen fel fül-orr-gégész szakorvost, audiológiai szakrendelést.

Az esetek nagy részében a fülzúgás halláscsökkenéssel is párosul, idegi hallásvesztést okozhat. Sokféle terápia ismert, a kivizsgálás pedig több részből áll:

 • Általános kivizsgálás
  Nyakcsigolya röntgen, Stenvers, neurológiai kivizsgálás, szemészet, CT és MR
 • Fül-orr-gégészeti kivizsgálás
  Általános fül-orr-gégészeti kivizsgálás, tinnitometria, hallásvizsgálat, tympanometria, reflexvizsgálat
 • Magasabb rendű fül-orr-gégészeti kivizsgálás
  Otoneurológia, BERA, Sisi, Fowler.

Hogyan előzhetjük meg a tinnitus kialakulását, mire figyeljünk az életvitelben?

Gyermekkortól kezdve figyelni kell a táplálkozás minőségére, a testsúly alakulására. Többlet testsúlynál könnyebben kialakulhatnak a későbbiekben fülzúgást okozó keringési betegségek.
Minél többet mozogjon, életkornak megfelelően sportoljon. A kiegyensúlyozott életvitelben stressz- és a problémakezelés is fontos. Amiről azt gondoljuk, probléma, sok esetben „csak” egy megoldandó feladat, de előfordul, hogy egyedül nem lehetséges. Önhöz közel álló szakemberrel tudja megbeszélni gondjait, forduljon hozzá bizalommal.

A környezeti ártalmak közül a zaj, mely nemcsak a hallásunkat károsítja nagymértékben, hanem fülzúgást is okozhat. A fiatal korban elszenvedett zajártalom, 20-30 év múlva fejti ki káros hatását. Figyeljen gyermekeire, unokáira, hogy ne hallgasson hangos zenét huzamosabb ideig, a koncerteken minél távolabb álljon a hangszóróktól. A zárt helyen hallgatott hangos zene jobban károsítja a hallást, mint a szabadtéri.

Egy-egy koncert után sokszor 2-3 órán át tartó fülzúgásról panaszkodnak, amely szerencsés esetben megszűnik. Amikor halmozottan éri a fület a hangos hang, a zaj, az a későbbiekben visszafordíthatatlan halláskárosodást, állandósuló fülzúgást okozhat.

Időtartam alapján megkülönböztethető akut tinnitus, mely hirtelen jelenik meg és max. 3 hónapig áll fenn. Gyógyszeres kezeléssel megszüntethető. A subakut tinnitus fokozatos alakul ki, gyakran folyamatosan erősödik és általában 3 hónapot meghaladó ideig is fennállhat.

Akut zajártalom szerencsés esetben visszafordítható lehet, ajánlott 24 órán belül felkeresni fül-orr-gégész szakorvost.

A Victofon hallásközpontjaiban megoldást találhat fülzúgása enyhítésére.

Fülzúgás kezelése hallókészülékkel

Fülzúgás kezelése hallókészülékkel

Magyarországon a fülzúgás 300.000 - 500.000 embert érint valamilyen formában és 50-60%-ban halláscsökkenés is kimutatható a fülzúgás mellett. Ahogy a kiváltó ok és a fülzúgás maga, úgy a kezelés is igen sokféle lehet, és számos kérdést vethet fel.

A fülzúgás vagy latin nevén tinnitus enyhítésére számos lehetőség mellett, célravezető lehet a „hangterápiás” kezelés, amely a kellemetlen tünetek elviseléséhez, illetve figyelmen kívül hagyásához segít hozzá. Minden páciens érzete eltérő, ezért egyéni kezelést kell kialakítani.

A Victofon Kft. által tervezett és fejlesztett hallókészülékek erre kínálnak megoldást.

A Főnix 8 és a Chello hallókészülékekben cégünk fejlesztő mérnökei olyan programokat alakítottak ki, amelyek a fülzúgást kezelik.

Fülzúgás jellegének megfelelően beállítható:

 • A fülzúgás hangmagasságának és hangerősségének mérése után a készülékben külön programokban beállítható a legmegfelelőbb széles, vagy keskeny sávú zaj, mely a fülzúgás hangterápiával való kezelését teszi lehetővé.
 • A hangterápiát a programok segítségével lehet változtatni, előzetes számítógépes beállítás után.
 • A hallássérült fülzúgása esetén a hallókészülék és a „tinnitus kezelő” program együttes működésére is lehetőség van.
 • Az igényeknek megfelelően a páciens által állítható a hallókészülék és a „tinnitus kezelő” hangereje.
 • A tinnitus kezelő program és a hallókészülék (amennyiben halláscsökkenés tapasztalható) közös működésével a páciens megtanulja a fülzúgásáról a figyelmét elterelni egy másik hangra, az előzetesen beállított „tinnitus kezelő” program segítségével.

A fülzúgás érzetének megszűnése a kezeléssel nem minden esetben azonos eredményű. A kimenetel függ a fülzúgás fennállásának idejétől, erősségétől, az egyén általános egészségi állapotától - keringés, vérnyomás, nyaki csigolya, gerinc betegségeitől. A megfelelően beállított és rendszeresen használt „tinnitus kezelő” segítségével az egyén megtanulja elterelni figyelmét a fülzúgásáról.

Fontos, hogy fülzúgás kezelő program használata mellett a tinnitust okozó betegségeket is kezeljék.

A kezelések együttes hatásával kedvező eredmény érhető el. A kezelés folytatásához, eredményességéhez mind a páciens, mind az audiológus részéről türelemre, kitartásra van szükség. Javasolt a szükséges és hatásosabb eredmény elérése érdekében lazító tréning (autogén tréning) megtanulása.

Fontos továbbá, hogy a hallókészüléket és a fülzúgás kezelő funkciót minden esetben a hallókészülék használati útmutatója, valamint kezelőorvosa tájékoztatása szerint használjuk.

Kérje audiológus szakembereink segítségét. Jelentkezzen néhány perc alatt ingyenes hallásvizsgálatra vagy keresse meg az Önhöz legközelebb eső audiológiánkat:

Hallávizsgálatra jelentkezés űrlaphallásvizsgáló kereső

Hallásvesztés, hallókészülék tapasztalatok

Nincs egyedül

Felmérések szerint a lakosság közel 10%-ának van kisebb vagy nagyobb mértékű halláscsökkenése. Tapasztalta már, hogy hallása már nem az igazi? De mégsem mer lépni vagy segítséget kérni? A problémával nincs egyedül, olvassa el mások tapasztalatait.

Tovább
Kommunikáció hallássérültekkel

Kommunikáció hallássérültekkel

A halláscsökkenéssel élő emberek számára ugyanannyira fontos, hogy részesei lehessenek a közösségnek, ugyanúgy, mint halló társaik. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a hallássérült egyén környezetében élők (család, barátok, ismerősök) is részt vegyenek abban, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társasági életbe.

Tovább
Hallásproblémák gyerekkorban

Hallásproblémák gyerekkorban

A hallásvizsgálat gyerekkorban minden életkor esetében más. Születéstől fogva szükség van a megfelelő hallásvizsgálatokra, hogy egy esetleges problémákat azonnal orvosolni lehessen. Fontos szem előtt tartani, hogy mindig van megoldás, amelyet szakorvosok segítségével azonnal meg lehet oldani.

Tovább
Hallásvizsgálat

Hallásvizsgálat

Ha úgy érezzük valamilyen probléma lépett fel hallásunkkal kapcsolatban érdemes hallásszűrésre menni, ahol több vizsgálatot is elvégeznek a szakemberek, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapja az ügyfél.

Tovább
Hírek, érdekességek a hallásról

Hírek, érdekességek a hallásról

A hallás alapvető tevékenységek az ember életében. Számos lenyűgöző tény, adat és információ van az ember és állatvilág hallásáról, érzékszerveiről. Ezeket gyűjtöttük össze ebben a menüpontban.

Tovább