A hallás szakértője

Fülzúgás

Kellemetlen fülzúgás, amely zavarja mindennapi életvitelét? Számos oka lehet a tinnitusnak, amit érdemes időben kideríteni hallásának megőrzése érdekében. Szakembereink segítenek megtalálni személyre szabott, egyéni megoldást.

Próbálja ki legmodernebb hallókészülékeinket 2 hétig ingyen!

 

Jöjjön be ingyenes hallásvizsgálatra és válassza ki szakembereinkkel az Önnek legmegfelelőbb hallókészüléket. Érdemes sietnie! Már csak néhány szabad hely maradt!

Amikor valaki rádöbben, mennyit romlott a hallása, gyakran megijed, és ennek hatására egyre kevesebb társasági életet él. A társas kapcsolatok és a kommunikáció hiánya elszigeteltséghez, hosszú távon pedig depresszióhoz vezethet.

Jelentkezzen most ingyenes hallásvizsgálatra!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Mi a fülzúgás?

Sok ember észlelt már élete során kisebb-nagyobb fülzúgást (tinnitus), mely egyénenként változó erősségű és más típusú lehet. A jelenség lehet csengés, búgás, berregés, morajlás, zúgás, sziszegés, kopogás, dobogás, sistergés, fütyülés, ciripelés, zümmögés.

A tinnitus elnevezés a latin tinnire szóból származik, mely csengést jelent.

Általában szubjektív érzés, bizonyos esetekben azonban az orvos számára fonendoszkóppal is hallható.

A fülzúgás (tinnitus) olyan hallásélmény, amely nem emberen kívüli hangforrásból ered.

A zaj hangereje is széles tartományú.

A lakosság 3-5 %-át érinti és az esetek 50-60%-ban halláscsökkenés is lehet a háttérben.

A szubjektív fülzúgás nem betegség, hanem tünet, melynek hátterében azonban többféle betegség állhat. Ezért azokban az esetekben, amikor az életvitelt befolyásolja a fülzúgás, javasolt a szakorvosi kivizsgálás. Például, ha éjjel felébred és a csendben hallja a fülzúgást, ráfigyel, nem tud aludni, pihenni, ez is életvitelt befolyásoló tényező lehet.

Tinnitus (fülzúgás) okai lehetnek:

 • fülbetegségek, sérülések,
 • zajhatás,
 • anyagcsere betegségek,
 • stressz
 • keringési zavarok,
 • gyógyszer mellékhatás,
 • vegyszerhatás,
 • élvezeti szerek,
 • fertőzések,
 • mozgásszervi elváltozások,
 • hormonális zavarok,
 • fogászati panaszok,
 • daganat,
 • hematológiai problémák.

A fülzúgást (tinnitus) gyakran más tünetek is kísérik:

 • hallás- és kommunikációs zavar,
 • alvászavar,
 • koncentrációképesség zavara,
 • félelmek,
 • fokozódó fáradtság,
 • ingerlékenység,
 • fejfájás,
 • egyensúlyzavar.

Teendők fülzúgás (tinnitus) észlelésekor:

Az életvitelt nem befolyásoló, alkalmankénti enyhe, csendes körülmények között, pár másodpercig tartó fülzúgás esetén, mindig legyen halk zajforrás a közelében. Figyelmét próbálja elterelni a fülzúgásról. Abban az esetben, ha ez eredménnyel jár, nincs szakorvosi teendő.

Amennyiben állandósult, az életminőséget befolyásoló fülzúgást tapasztal, forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz, audiológushoz. Abban az esetben, ha fülzsír okozza a fülzúgását, eltávolításával a panasza megszűnik. További kivizsgálást az orvos javasolja - protokoll alapján -, mellyel megállapítható a fülzúgás oka.

Fontos az egyén reagálása a fülcsengésére, fülzúgására. Bármilyen minőségű fülzúgás esetén a lazítás, a figyelem elterelése kedvező irányba befolyásolhatja a zúgást. A „negatív” megélés esetén a fülzúgását súlyosabbnak érezheti.

A fülzúgáshoz, ha halláscsökkenés is társul, mindenképpen keressen fel fül-orr-gégész szakorvost, audiológiai szakrendelést.

 

Az esetek nagy részében a fülzúgás halláscsökkenéssel is párosul, idegi hallásvesztést okozhat. Sokféle terápia ismert, a kivizsgálás pedig több részből áll:

 • Általános kivizsgálás
  Nyakcsigolya röntgen, Stenvers, neurológiai kivizsgálás, szemészet, CT és MR
 • Fül-orr-gégészeti kivizsgálás
  Általános fül-orr-gégészeti kivizsgálás, tinnitometria, hallásvizsgálat, tympanometria, reflexvizsgálat
 • Magasabb rendű fül-orr-gégészeti kivizsgálás
  Otoneurológia, BERA, Sisi, Fowler.

Hogyan előzhetjük meg a tinnitus kialakulását, mire figyeljünk az életvitelben?

Gyermekkortól kezdve figyelni kell a táplálkozás minőségére, a testsúly alakulására. Többlet testsúlynál könnyebben kialakulhatnak a későbbiekben fülzúgást okozó keringési betegségek.
Minél többet mozogjon, életkornak megfelelően sportoljon. A kiegyensúlyozott életvitelben stressz- és a problémakezelés is fontos. Amiről azt gondoljuk, probléma, sok esetben „csak” egy megoldandó feladat, de előfordul, hogy egyedül nem lehetséges. Önhöz közel álló szakemberrel tudja megbeszélni gondjait, forduljon hozzá bizalommal.

A környezeti ártalmak közül a zaj, mely nemcsak a hallásunkat károsítja nagymértékben, hanem fülzúgást is okozhat. A fiatal korban elszenvedett zajártalom, 20-30 év múlva fejti ki káros hatását. Figyeljen gyermekeire, unokáira, hogy ne hallgasson hangos zenét huzamosabb ideig, a koncerteken minél távolabb álljon a hangszóróktól. A zárt helyen hallgatott hangos zene jobban károsítja a hallást, mint a szabadtéri.

Egy-egy koncert után sokszor 2-3 órán át tartó fülzúgásról panaszkodnak, amely szerencsés esetben megszűnik. Amikor halmozottan éri a fület a hangos hang, a zaj, az a későbbiekben visszafordíthatatlan halláskárosodást, állandósuló fülzúgást okozhat.

Időtartam alapján megkülönböztethető akut tinnitus, mely hirtelen jelenik meg és max. 3 hónapig áll fenn. Gyógyszeres kezeléssel megszüntethető. A subakut tinnitus fokozatos alakul ki, gyakran folyamatosan erősödik és általában 3 hónapot meghaladó ideig is fennállhat.

Akut zajártalom szerencsés esetben visszafordítható lehet, ajánlott 24 órán belül felkeresni fül-orr-gégész szakorvost.

A Victofon hallásközpontjaiban megoldást találhat fülzúgása enyhítésére.

Fülzúgás kezelése hallókészülékkel

Magyarországon a fülzúgás 300.000 - 500.000 embert érint valamilyen formában és 50-60%-ban halláscsökkenés is kimutatható a fülzúgás mellett. Ahogy a kiváltó ok és a fülzúgás maga, úgy a kezelés is igen sokféle lehet, és számos kérdést vethet fel.

A fülzúgás vagy latin nevén tinnitus enyhítésére számos lehetőség mellett, célravezető lehet a „hangterápiás” kezelés, amely a kellemetlen tünetek elviseléséhez, illetve figyelmen kívül hagyásához segít hozzá. Minden páciens érzete eltérő, ezért egyéni kezelést kell kialakítani.

A Victofon Kft. által tervezett és fejlesztett hallókészülékek erre kínálnak megoldást.

A Főnix 8 és a Chello hallókészülékekben cégünk fejlesztő mérnökei olyan programokat alakítottak ki, amelyek a fülzúgást kezelik.

Fülzúgás jellegének megfelelően beállítható:

A fülzúgás érzetének megszűnése a kezeléssel nem minden esetben azonos eredményű. A kimenetel függ a fülzúgás fennállásának idejétől, erősségétől, az egyén általános egészségi állapotától - keringés, vérnyomás, nyaki csigolya, gerinc betegségeitől. A megfelelően beállított és rendszeresen használt „tinnitus kezelő” segítségével az egyén megtanulja elterelni figyelmét a fülzúgásáról.

Fontos, hogy fülzúgás kezelő program használata mellett a tinnitust okozó betegségeket is kezeljék.

A kezelések együttes hatásával kedvező eredmény érhető el. A kezelés folytatásához, eredményességéhez mind a páciens, mind az audiológus részéről türelemre, kitartásra van szükség. Javasolt a szükséges és hatásosabb eredmény elérése érdekében lazító tréning (autogén tréning) megtanulása.

Fontos továbbá, hogy a hallókészüléket és a fülzúgás kezelő funkciót minden esetben a hallókészülék használati útmutatója, valamint kezelőorvosa tájékoztatása szerint használjuk.

 Próbálja ki legmodernebb hallókészülékeinket 2 hétig ingyen!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Kérje audiológus szakembereink segítségét. Jelentkezzen néhány perc alatt ingyenes hallásvizsgálatra vagy keresse meg az Önhöz legközelebb eső audiológiánkat:

Hallávizsgálatra jelentkezés űrlaphallásvizsgáló kereső

Nincs egyedül

Felmérések szerint a lakosság közel 10%-ának van kisebb vagy nagyobb mértékű halláscsökkenése. Tapasztalta már, hogy hallása már nem az igazi? De mégsem mer lépni vagy segítséget kérni? A problémával nincs egyedül, olvassa el mások tapasztalatait.

Kommunikáció hallássérültekkel

A halláscsökkenéssel élő emberek számára ugyanannyira fontos, hogy részesei lehessenek a közösségnek, ugyanúgy, mint halló társaik. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a hallássérült egyén környezetében élők (család, barátok, ismerősök) is részt vegyenek abban, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társasági életbe.

Hallásvizsgálat

Ha úgy érezzük valamilyen probléma lépett fel hallásunkkal kapcsolatban érdemes hallásszűrésre menni, ahol több vizsgálatot is elvégeznek a szakemberek, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapja az ügyfél.