Cochleáris implantátumok

A MED-EL cochleáris implantátumok kiemelkedő segítséget jelentenek idegi hallásvesztés esetén. Természetes hallást biztosítanak a súlyos hallásproblémával élők számára. A Cochleáris implantátum a belső fülben található érzékelő szőrsejtek károsodása esetén alkalmazható. A cochleáris implantátum belső egysége kikerüli a sérült részt a fülben és közvetlenül elektromosan stimulálja a hallóideg végződéseket.

A Cohleáris implantátum egy gyógyászati megoldás mindazok számára, akik a súlyostól a nagyfokúig terjedő, idegi típusú hallásvesztéssel élnek, azonban már a mérsékelt hallásvesztés esetén is segítséget nyújt. Ezeknél a hallásvesztés típusoknál a hallókészülék már nem jelent megoldást vagy nem tapasztalható fejlődés a beszédértés, hallásteljesítmény során.

Ebben az esetben a belső fülben található hallószőrsejtek nem alakítják át a mechanikai hanghullámokat elektromos jelekké az agy számára, így nem jön létre a hangok érzékelése. Az implantátum elektródasora kikerüli a belső fül már nem működő részeit és a csigában közvetlenül stimulálja a hallóideg végződéseket.

A cochleáris implantátum két részből áll:

  • egy külső beszédprocesszorból, amely elhelyezkedhet közvetlenül a fül mögött, vagy a fülön kívül a fejen (egybeépített processzor típus)
  • egy közvetlenül a bőr alá beültetett implantátumból

A MED-EL SYNCHRONY cochleáris implantátum szabadon forgó és önbeálló mágnesének köszönhetően az implantátum 3 Tesla MRI vizsgálat esetén is biztonságos a mágnes műtéti eltávolítása nélkül.

A cohleáris implantátum beszédprocesszorai esetén két típus érhető el igazodva a felhasználók egyéni igényeihez:

  • fül mögötti típus (testen is viselhető)
  • egybeépített típus (fülön kívül a fejen viselhető)

A fül mögötti és testen viselhető hangprocesszor iránymikrofonokkal felszerelt, automatikus hangmenedzsmenttel rendelkezik, így bármilyen környezetben, beavatkozás mentes szabályozást és kellemes hallásélményt biztosít. Csökkenti a szélzajt és fröccsenésálló. Vízálló tartozékkal használható medencében, fürdőzés, úszás közben is.

Az egybeépített típus kompakt és praktikus, szintén vízálló. Magában hordozza a vezérlőegységet, az elemtartót és a tekercset. A kialakításnak köszönhetően kényelmesen használhatják szemüveget viselők is. Felnőttek, lányok és hölgyek számára különösen előnyös, hogy a haj alatt észrevétlenül viselhető.

Maradjon kapcsolatban a világgal!

Mindkét típus beépített vezeték nélküli kapcsolattal rendelkezik, így lehetséges a kapcsolódás audio-streaming rendszerekhez. Az FM tartozék lehetővé teszi bármely jack dugós fülhallgató csatlakoztatását, audio eszköz (mp3-mp4 lejátszó, adó-vevő eszköz) a készülékhez.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a kétoldali cochleáris implantáció egyedülálló előnyökkel jár.

A kétoldali cochlearis implantáció, mindkét fülön implantátum használatát jelenti.

A kétoldali cochlearis implantátum beültetésének lehetőségét orvosi vizsgálatok előzik meg. Klinikai vizsgálatok igazolják az implantátumok használatának előnyeit és jelentőségét a halláskárosodott gyermekek és felnőttek szempontjából:

1. Segíti a hallási képesség kifejlesztését és fejlődését, a hangok irányának meghatározásában, különös jelentőséggel a beszédtanulás időszakában.

2. Kétoldali implantátummal jobban tud a gyermek/felnőtt figyelni, lokalizálni a hangokat, azonosítani, melyik hangot milyen irányból hallja.

3. Azok a gyermekeknél, akik a második implantátumot kapták meg és viselték, jelentős javulás volt tapasztalható környezetükkel való kapcsolattartásban és a viselkedésükben. A gyermekek jobban megértették a hozzájuk intézett szavakat, mondatokat, és zajos környezetben is jobban értették a beszédet, ha mindkét implantátumot használták. Kommunikációjuk is nagymértékben javult, képesek voltak gördülékenyen beszélgetni, kommunikálni.

4. A kétoldali implantátumot viselő gyermekek szülei elmondták, hogy a gyermekek az iskolai tanulmányi eredményei javultak, jobban tudnak figyelni. Könnyebben beilleszkednek és idegen környezetben jobban eligazodnak.

5. A kétoldali implantációnak különös jelentősége van a beszédfejlődésre és a beszédértésre.

A Cochleáris implantátumok működéséről tekintse meg videónkat:

További implantációs megoldások:

Középfül implantátum

Középfül implantátum

A középfül implantátum közvetlenül stimulálja a középfül szerkezetét. Ez az implantátum akkor alkalmazható, ha a belső fül szerkezete ép, ám a középfül hallócsontjai sérültek, esetleg hiányoznak.

Tovább
Csontvezetéses implantátum

Csontvezetéses implantátum

A csontvezetéses implantátum a koponyacsont rezegtetésével vezeti a hangokat belsőfülben található csigába. Ez az implantációs eljárás azoknak javasolt, akiknél a külsőfülön keresztül, a középfülön át a hang nem jut el a belső fülbe.

Tovább

Tudjon meg többet a hallásjavító implantátumokról:

Állami támogatás

Állami támogatás

Az implantációs eljárást egészségbiztosítás által támogatott. Azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, műtét vagy hallókészülék már nem nyújt megoldást és az alapos orvosi kivizsgálás után az implantációs centrumban javasolják a beavatkozást.

Tovább
Szülőknek

Szülőknek

Ha hallásprobléma diagnosztizálható a gyermeknél fontos tudni milyen megoldások állnak rendelkezésre. A MED-EL hallásjavító implantátumai minőségi termékek, ami egyedi igényekhez igazítható és biztosítják a gyermekek kortársaik közé beilleszkedését.

Tovább
Implantációs sikertörténetek

Implantációs sikertörténetek

Nincs egyedül problémájával, ismerje meg mások történeteit, akik már éltek a hallásjavító implantátum lehetőségével.

Tovább
Kiegészítők, tartozékok

Kiegészítők, tartozékok

Ismerje meg hallásjavító implantátumokhoz kapható kiegészítő termékeinket.

Tovább
Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.

Tovább